Vaníliás almás szeletként bukkantam rá, de miután először elkészítettem, az íze és az állaga engem leginkább a máglyarakáséra emlékeztetett, így a könnyebb visszakeresés érdekében ezen a neven futtatom tovább.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 ml tej
- 50 gramm vaj
- 375 gramm liszt
- 1 zacskó porélesztő
- 50 gramm porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 1 kg meghámozott és csutka nélküli alma (de felhasználható bármilyen más gyümölcs is, - én sárgabarackkal is kipróbáltam már-, akár konzerv is, lecsöpögtetés után)
- 1 tasak vanília puding
- 300 ml tej
A tetejére:
- 3 tojás fehérje habbá verve
- 50 gramm porcukor
- egy kiskanál fahéj
A tejet megmelegítem és beleolvasztom a vajat. A liszthez hozzákeverem a porélesztőt és hozzáadagolom a többi alapanyagot, a tejes-vajat is. A tésztát akár géppel, akár kézzel simává dagasztom, majd duplájára kelesztem. Ezután kicsit átdolgozom és kilisztezett deszkán tesiméretűvé nyújtom. A közben elkészített és kihűlt pudingot rásimítom a tésztára, pikkelyszerűen rászelem az almát és a süteményt behelyezem a 180 fokos előmelegített sütőbe 25 percre.
Eközben felverem a tojásfehérjét és hozzákeverem a fahéjat és a cukrot, majd a masszát egy nyomózsákba teszem (egy nylon zacskó fölöttébb tökéletes erre a célra), majd a süteményre kreatívkodjuk a habot, és újabb 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Megvitatjuk