Tavaly még kitettem magamért, az öttojásosommal, idén maradt a hagyományos egyszerű, ám roppant omlós, foszlós kalács a húsvétvasárnapi reggelire, házi mangalica sonkával, házi főttojással és az elmaradhatatlan házitormával tálalva. Szombat este sütöttem, az alábbi pompás példányt:
Az összetevőket a hagyományos hokkaido kalács receptje alapján módosítottam emígyen:
- 60 deka finomliszt
- 1 kiskocka élesztő
- 3 deci tejszín
- 8 deka cukor
- 1 tojás
- 2,5 deci tej
- 1 kiskanál só
Az élesztőt felfuttatom cukorral a langyos tejben. Ezalatt a többi hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem, majd 10-15 percig dagasztom a lágy masszát. 1 órán át pihentetem, majd átdolgozom (általában egy kis lisztet felvesz még ilyenkor), majd 3 részre osztom, megsodrom és összefonom. Ha lenne tehetségem hozzá (és nem őrülnék meg egy perc alatt a sok szálon futó eseményektől...) akkor négyes, ötös, vagy akár hatos fonatot is készíthetnék.
A fonott kalácsot én sütőpapírral bélelt formában pihentettem még egy fél órát, közben előmelegítettem a sütőt 175 fokra, majd bekentem tojássárga-tej keverékkel a kalács tetejét és kb 50 perc alatt készre sütöttem.
Megvitatjuk