Idén ölnyi bodzavirággal kedveskedett egy szomszéd, és bár kicsit tartottam a tavalyi kudarctól (mustszerű, futó és burjánzó állagúvá vált az általam kreált szörpféleség... talán nem tett jót neki a panelmeleg...), úgy voltam vele, új ház-új élet, hátha. A neten ezer recept kering a tutijó bodzaszörpökről, így ismét összegyúrtam egy saját szám íze szerintit.
Hozzávalók:
- 5 liter víz
- 5 kg cukor
- 3 egész citrom
- 20-25 kisebb fej bodzavirág (a receptek általában kevesebbet írnak, de így gyümölcsös, kellemes, virág aromájú lett)
- 1 kiskanál szalicil
A vízből és cukorból szirupot főztem, majd megvártam míg kihül, ekkor belekarikáztam 2 megmosott, egész citromot, belefacsartam a 3. levét, fejjel lefelé belehelyeztem a mosatlan bodzavirágokat. (Azért fontos, hogy a bodzavirág ne főút mellől legyen szedve, mert nem tesz jót neki a lemosás, sokat veszít a virágporokból, aromákból.) Az edényt lefedtem és szellős, meleg helyen 4-5 napig állítottam. Kihalásztam a virágokat és a citromkarikákat és hozzákevertem a kiskanál szalicilt, majd egy textilpelenkán üvegekbe szűrtem (vivát áldott kisgyerekkoros lét!).
Ebből a mennyiségből kb 7 és fél liter szörpöm lett. Higítás ízlés szerint. (kb 1 a 7-hez)
Megvitatjuk