Egy kedves ismerősünk a legutóbbi találkozásunk alkalmával, mintegy futólag megkérdezte, sütök-e még olyan finom kenyereket, mint régen? És ekkor jutott eszembe, hogy annak ellenére, hogy megleptem magam egy csodálatos kenyér receptes könyvvel, az utóbbi hetekben (hónapokban?) lustaságra és időhiányra hivatkozva, elmaradtak a házisütésűek.
Rögvest pótoltam is egy újabb jólsikerülttel.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér liszt
- 50 dkg gríz
- 25 dkg főtt burgonya
- 5 dkg élesztő
- 5 dl víz
- 2,5 dkg só
- egy marék finomra vágott friss rozmaring
A lisztet, a vizet, az élesztőt összekeverem és 15 percig jó alaposan összedolgozom. (lágy tészta az eredménye). Hozzáadom a sót, a rozmaringot, a főtt és összetört burgonyát, és a grízt majd újabb 15 percig dagasztom. A tésztát 40 percig pihentetem, majd újra átgyúrom, mindezt 3-szor ismétlem. Az utolsó alkalommal hosszúkásra formázom és lisztezett tepsiben további 40 percen át kelesztem, majd 220 fokra előmelegített sütőben 50 percen át ropogós aranybarnára sütöm.
Megvitatjuk