Vendégségbe készülődtünk és szerettem volna valami frappáns egytálas sütivel beállítani. Kedvenc oldalamon böngészve akadtam egy sokak által dícsért almás pite receptre, melyen csöppet módosítottam, majd megsütöttem, ellenálltam a hihetetlen illatkompoziciónak és végül a helyszínre érve magabiztos mosollyal zsebeltem be a dícséreteket.
Mivel tojásmentes, így ultravegán anyósomnak is sütöttem belőle, a siker itt már garantált volt.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg puha vaj
- 2 ek porcukor
- csipetnyi só
- 1,5-2 dl víz
Töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 2,5 ek liszt
- 1 kk őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
- 1 citrom facsart leve
- 4 dkg kockákra vágott vaj
A tészta alapanyagait rugalmas állagúvá gyúrtam, majd fóliába csomagolva 15-20 percre a fagyasztóba tettem. Ezalatt az almát meghámoztam, kicsumáztam és tetszőleges formájúra szeleteltem, megszórtam liszttel, cukorral, fahéjjal és szerecsendióval, hozzáfacsartam a citrom levét, összekevertem és pár percig állni hagytam.
A fagyasztóból kivett tésztát 2 egyenlő részre osztottam és lisztezett deszkán fél centis lapokká nyújtottam és az egyikkel kibéleltem egy formát. (24-26 centi átmérőjű tortaforma a legideálisabb, az enyim a költözés áldozatává vált, így kockaformájú kerámiasütőben sült pitém lett). Beleborítottam az időközben kis almalevet eresztő töltelékemet, pár csepp vízzel meglocsoltam és rákockáztam kb 4 deka vajat, majd beterítettem a másik tésztalappal és alaposan lenyomkodtam. A tetejét megszúrkáltam egy villával (a második pitém így kapott szívalakú díszítést, körötte apró csillagokkal...), majd 180 fokos előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütöttem.
Tálaláskor megszórható porcukorral. Nem az a bizonyos nagyi-izű pite, inkább annak egy lájtosabb verziója. Nálunk kedvenc lett.
After poszt: kipróbáltam vegyes gyümölccsel (80 % körte-20 % alma), mennyei.
Megvitatjuk