Életem első krémlevese ellen elkövetett merényletére készültem, Vega Barátnőm látogatásakor. Többtucat receptet olvasgattam át, mire sikerült összegyúrnom a saját szám íze szerintire. Mivel tiszteletben tartom a barátnőm húsmentességét, így többféle kritériumnak meg kellett felelnie a receptnek. (pl. nem csontlével és nem leveskockával ízesítettem).
Lássuk a hozzávalókat (az arányok változhatnak az otthon fellelhető mennyiségek függvényétől. Bátran érdemes kísérletezgetni, elrontani nem lehet):
- 30 deka brokkoli
- 30 deka krumpli
- 50 deka vegyeszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó)
- 30 deka zöldborsó
- 1 fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy evőkanálnyi vaj
- 2 deci tejszín
- só, bors, petrezselyem
- a tálaláshoz reszelt sajt
A zöldségeket megpucolom, felkockázom, majd kevés sóval és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, felteszem főni. Ezalatt megolvasztom a vajat és az apróra vágott hagymát és fokhagymát folyamatos kavargatás mellett megpárolom, majd felöntöm tejszínnel és kicsit rottyantok még rajta.
Ha a leveszöldségek megfőttek, botmixerrel simává dolgozom, hozzáadom a párolt tejszínes öntettet, krémessé dolgozom, megfűszerezem és visszateszem a tűzhelyre, párat kavarok még rajta és az első felforrást igazoló buborékok megjelenésekor, késszé nyilvánítom.
Megvitatjuk