Amikor először megláttam ezt a receptet az egyik magyar főzőcstornán, hihetetlenül megörvendtem. Végre egy túrós csoda, ami nem hidegen készül, nem pakolják tele zselével, finom és ízletes, valamint elegáns. Mert ez utóbbi jelző igazán illik rá.
Lássuk...
Hozzávalók a tésztához:
28 cm ∅ tortaforma
12,5 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Ezeket összegyúrom és fél órára a hűtőben pihentetem.
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg túró
1 csomag vanília puding
2 csomag vaníliás cukor
12.5 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
8 tojás
1 citrom reszelt héja
Mindezt összedolgozzuk amíg a tészta pihen. Előbb a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgát, túrót, pudingport hozzáadjuk és jól elkeverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a túrómasszába.
A tésztát kb 2 mm vastagon elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tortaformába az alábbi módon, ügyelve a gyorsaságra, hiszen a tészta melegérzékeny. Én így nyomkodom el a forma aljában, ügyesebben még nem sikerült megoldani:
Majd a tölteléket a tésztára öntjük.
Előmelegített sütőben maximum 160 °C-on sütjük. 40 perc sütés után alufóliával letakarjuk, készre sütjük (ha nem légkeveréses a sütő, akkor célszerű az ajtót résnyire kiakasztani).
Sütési idő kb. 70 perc.
Megvitatjuk