Igazi kalácskiváltó lehet ez a különleges ízű, tojásos kenyér a merészebb konyhatündérek számára. Kicsit macerás, de az íze kárpótol minden tortúráért.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 1 kiskanál só
- 10 dkg vaj
- másfél csomag élesztő
- 1 kg liszt
- 1 dl meleg víz
- 6 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 főtt tojás a díszítéshez
- 1 tojásfehérje
A tejet a sóval és a vajjal összeforraljuk, majd félretesszük. Az élesztőt a meleg vízzel és 15 dkg liszttel összedolgozzuk. Elkeverjük a tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadom a tejet és az élesztős masszát, majd a maradék lisztet, és a tésztát 30 percenként átgyúrva, 3 órán át kelesztjük.
Kivajazunk egy sütőedényt. A tésztából kerek kenyeret formálunk, a tetejét késsel 5 helyen bevágjuk. Az így kapott üregek közepébe 1-1 főtt tojást helyezünk és újabb fél órán át kelesztjük.
Végül megkenjük tojásfehérjével a tészta tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán át aranybarnára sütjük.
Megvitatjuk