Először is köszönöm a megtiszteltetést a két kedves Boszi-Barátnőmtől és a lehetőséget, hogy én is itt lehetek köztetek, és kedvenc receptjeimet megoszthatom Veletek. Az ötlet -természetesen!- ismét Ingridtől származott, ugyanis valamelyik nap éppen neki keseregtem, hogy nem tudom hol tárolni a kedvenc receptjeimet és talán létrehozok egy újabb blogot ezek egyhelybentartására.
Az első számú kedvencem a Lasagne, ezért úgy gondoltam, a hosszasan tökélyre fejlesztett receptemet közzéteszem itt is.
Hozzávalók:
2 közepes méretű vöröshagyma
olivaolaj
70-80 dkg darált marhahús (kiváltható zöldségekkel is, úgymint sárgarépa, cukkini, padlizsán, fehérrépa, paprika apróra felkockázva)
3-4 fej paradicsom
fűszerek (só, bazsalikom, kakukkfű, oregano, petrezselyemzöld)
1,5-2 deci vörösbor
1,5-2 deci tej
lasagne tésztalap
Besamelhez: vaj, liszt, fél liter tej, szerecsendió, fehérbors, igény szerint reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
Az apró kockára vágott hagymát átfuttatom a felhevített olivaolajon, majd hozzáadom a szintén felkockázott paradicsomot, miután kicsit homogenizálódik, rádobom a darált húst (vagy ha húsmentesen készítem az apróra kockázott zöldségeket), és megfűszerezem. Kis idő múlva hozzáadom a bort és pár percig rotyogni hagyom, majd végső rottyanásig nyakonöntöm tejjel. Ezalatt készítem a besamelt: a vajat megolvasztom, hozzákeverem a lisztet és folyamatos kevergetés közben hozzácsorgatom a tejet, majd sózom, meghintem fehérborssal és szerecsendióval. Addig főzöm, míg sűrűsödni nem kezd a massza, ekkor a főzőlapon hagyom és ilyenkor keverem bele a reszelt füstölt sajtot, ami kellemesen krémesen beleolvad a mártásba.
Egy kivajazott mély jénai tálba beleöntök egy kevés besamelt, szétterítem, majd ráhelyezek egy réteg tésztalapot, melyre a húsos/zöldséges mártást teszem, aztán újra besamel következik, majd tésztalap és húsos/zöldséges mártás, amíg el nem fogy az alapanyag és a jénai. Arra mindig figyelek, hogy a legfölső szint húsos/zöldséges mártás legyen, és erre bőven jusson besamel. (én ilyenkor meg szoktam hinteni még egy extra adag reszelt sajttal is a tetejét). Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára pirítom.

Megvitatjuk