Öööm, én inkább kuglófformában készült omlós kalácsnak hívnám. Ugyanis a tészta nem édes, és a mi családunk előszeretettel fogyasztja vajjal-felvágottal, sőt húsevő férjem nem átállja körözöttel vagy téliszalámival is reggelizni.
Hozzávalók:
- 5 deka élesztő
- 2 deci langyos tej
- 5 deka cukor
- 35 deka liszt + a forma kilisztezéséhez egy csipet
- 1 csipet só
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 5 deka puha vaj + a forma kikenéséhez
- 2 deka kakaópor
Az élesztőt elkeverem a langyos cukros tejben és meleg helyen néhány perc alatt felfuttatom. A lisztet összekeverem a sóval és a vaníliakivonattal, belemorzsolom a vajat, majd hozzákeverem a felfuttatott élesztőt. Hosszan átgyúrva kellemes állagú tésztává dagsztom. Az így kapott tésztát 2 részre osztom, az egyik feléhez hozzáadom a kakaót és két evőkanál vizet és alaposan összedolgozom. Külön tálban duplájára kelesztem őket, majd lisztezett deszkán kb. 25x30 centis téglalapokká nyújtom őket, majd egymásrahelyezem a lapokat és szorosan feltekerem őket (minél szorosabban tekerem annál csíkosabb lesz a sütink). Az így elkészült tésztát egy kivajazott-kilisztezett kuglófformába teszem úgy, hogy a két vége összeérjen, kicsit össze is dolgozom. Egy ideig még pihentetem egy konyharuhával lefedve (kb még 10 percig, míg a sütőm 160 fokra előmelegszik), majd behelyezem a sütőbe és 45-50 perc alatt készre sütöm.
Megvitatjuk