Kimondottan esti jó társaságban elköltött borocska szopogatáshoz való, de kisgyermekek számára tízóraira, uzsonnára is kifejezetten ajánlott az alábbi remekmű.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 deka liszt
- 3,5 deci langyos tej
- egy csomag élesztő (5 deka)
- 5 evőkanál étolaj
- 1 kiskanál cukor
- 2 kiskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 deka kemény, reszelhető sajt
- 5 deka kenhetően puha vaj
Díszítéshez:
- egy felvert tojás sárgája, szezámmag, napraforgómag, tökmag, esetleg sajt
A langyos cukrozott tejbe belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A lisztet eközben egy tálba szitálom, megsózom, hozzáadom az olajat és az élesztős tejet, az egészből egy szép sima és könnyen kezelhető tésztát gyúrok, konyharuhával lefedem és duplájára kelesztem. Amikor megkelt két egyforma méretű cipót formázok belőle, és egyenként kb. 2-3 mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle. Vékonyan megkenem vajjal, majd bőségesen megszórom a reszelt sajttal (olykor ide is hintek egy maroknyit a tetejére szánt magvakból). Ezután a tésztát óvatosan feltekerem, mint a bejglit, majd a tekercset egy éles késsel "v" alakban felvágom. Sütőpapírra helyezem egymástól 2-3 centi távolságban (nőnek, sőt, ha trappistát teszünk kemény reszelt sajt gyanánt a belsejébe, össze is nőnek...), majd megkenem őket a felvert tojás sárgájával és megszórom vagy újabb adag reszelt sajttal vagy magokkal, de mindkettővel vegyesen is kiválló ízű lesz. Végül behelyezem a 220 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára sütöm (viszonylag hamar 15-20 perc alatt elkészül)
A recept innen származik.
Megvitatjuk