Kihagyhatatlan őszi ínyencség a sütőtök. Szinte minden konyhában megtalálható, a háziasszonyok előszeretettel sütik családtagjainak, de mit lehetne még ebből készíteni?
Nos, én találtam egy nagyon finom, igazán könnyen elkészíthető sütőtöktorta receptet. Nini:
Hozzávalók:
15,5 dkg sima liszt
10 dkg darabolt hideg vaj
2 teáskanál porcukor
4 evőkanál hideg víz
1 kissé felvert tojássárgája 1 evőkanál tejjel elkeverve a mázhoz
liszt a nyújtáshoz
Töltelék:
2 kissé felvert tojás
14 dkg barna cukor
50 dkg főtt, összetört, kihűtött sütőtök
0,8 dl tejszín
1 evőkanál édes sherry
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
A tészta alapanyagait simára gyúrjuk és sütőpapír segítségével egy 23 cm átmérőjű tortaformába nyújtjuk, a lelógó széleket kivesszük és 2 mm vastagságú faleveleket formázunk belőlük. Ezeket 20 percre hűtőben pihentetjük.
A sütőt közben 180°-ra melegítjük, sütőpapírból akkora formát vágunk ki, hogy befedje a tortaformát és ezzel, valamint némi rizzsel beborítva tesszük a tésztaformát a sütőbe, hogy fel ne puffadjon. 10 percig a rizssel, majd nélküle sütjük aranysárgára.
A leveleket külön sütjük tojással kikenve, sütőpapíron. Majd félretesszük hűlni.
A tölteléket is összedolgozzuk. Kezdjük a tojással, cukorral, majd a sütőtök, tejszín, édes sherry, és fűszerek következnek. A masszát a formába öntjük, elsimítjuk és ebben a fotmátumban még 40 percig sütjük. Ha közben a tészta széle bernulni kezdene, letakarjuk alufóliával.
40 perc után kivesszük a sütőböl és a falaeveleket a tetejére helyezzük. Tejszínnel, fagylalttal egyaránt tálalhatjuk.
Az enyém kicsit sem olyan szép, mint a receptkönyvben látott torta, de azért ehető és finom volt...
Megvitatjuk