HTML

Boszikonyha

Ingrid, Kriszta és Cucka receptgyűjteménye

Az idő most

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Frissítő finomság

Megvitatjuk

Címkék

Jelenlévők

2010.06.11. 08:21 cucka

Kovászos uborka

Címkék: recept vegetáriánus savanyúság cucka

Nem telhet el tavasz házi készítésű kovászos uborka nélkül. Az előző bodzaszörpöm sikerén felbuzdulva, és a Duna kiáradása okozta kényszerpihenőnek köszönhetően, hétvégén ezt az önmagam számára kijelölt feladatot is abszolváltam. És ezáltal egy újabb bejáratott recepttel gazdagodtam.

Hozzávalók:

- kb 2 kiló kis méretü uborka
- egy csokor kapor
- 6-8 gerezd fokhagyma
- egy szelet kenyér (én egy kissé szikkadt, félbevágott zsömlét használtam)
- kb 2 liter víz
- kb 3-4 kiskanál só

A vízet a só hozzáadásával felfőzöm, majd hagyom kihűlni. Ezalatt az uborkákat gondosan megtakarítottam, kicsit be is áztattam, mindkét végét levágtam, majd az egyik oldalát hosszában majdnem teljesen felvágtam, és ugyanezt a metszést a másik oldaláról, fordítva is megejtettem. Egy nagyobb méretű üveg (az enyém 5 literes volt), aljára behelyezem az összekötött kaprot és elkezdem rásorjázni az uborkákat, gyöngéden megszórva a sorokat fokhagymával. A tetejét a félbevágott zsömlékkel zártam és még maradt az üveg torkáig elég hely a későbbi felfutáshoz is.
Mire elkészültem vele, a felfőtt, sós lé szobahősre hűlt, ezzel nyakonöntöttem az ubikat, majd lefödve, napos helyre raktam. 3-4 nap alatt ropogósra kovászolódott, ekkor kivettem a léből őket, és műanyag dobozva helyeztem. Hűtőben, a saját levével felöntve, még akár 2-3 hétig is eláll. Nálunk addig nem maradt meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boszikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr362070887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.