Avagy kakas borban. Kedves barátainknál vacsoráztunk, ott kóstolhattam meg ezt a könnyed francia ételt, igaz, ott csirkéből készült. Szerencsére a tavaszi kakas(túl)szaporulat jóvoltából nem volt nehéz prezentálnom egy "kokkot".
Hozzávalók:
- egy egész kakas (vagy 6-8 db csirkecomb)
- só, bors
- provanszi fűszerkeverék, melyet lehet készen is vásárolni, én magamnak keverem (azonos mennyiségű rozmaringot, oreganot és csombort összedolgozok közel azonos mennyiségű kakukkfűvel és egy leheletnyi bazsalikommal)
- 2-2 fej lila- és vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- 1 zellerszár
- 1 színes kaliforniai paprika
A kakast feldarabolom és elkészítek egy vörös-vagy fehérboros páclevet, sóval, borssal, provanszi fűszerkeverékkel, melyben egy éjszakán át érlelem.
Másnap kevés vajon megdinsztelek 2-2 közepes lila és vöröshagymát,e gy marék zöldhagymát és pár gerezd fokhagymát. A húsokat kivajazott sütőtálba rakosgatom, tetejére teszem a hagymát, az apróra vágott zellert, a színes kaliforniai paprikát. A rétegeket sózom, majd nyakonöntöm a boros páclével, melyet előzőleg elkeverek egy doboz paradicsompürével. Alufóliával lefedem és 200 fokon előmelegített sütőben 1-másfél órán át sütöm.
Megvitatjuk