Nem telhet el tavasz házi készítésű kovászos uborka nélkül. Az előző bodzaszörpöm sikerén felbuzdulva, és a Duna kiáradása okozta kényszerpihenőnek köszönhetően, hétvégén ezt az önmagam számára kijelölt feladatot is abszolváltam. És ezáltal egy újabb bejáratott recepttel gazdagodtam.
Hozzávalók:
- kb 2 kiló kis méretü uborka
- egy csokor kapor
- 6-8 gerezd fokhagyma
- egy szelet kenyér (én egy kissé szikkadt, félbevágott zsömlét használtam)
- kb 2 liter víz
- kb 3-4 kiskanál só
A vízet a só hozzáadásával felfőzöm, majd hagyom kihűlni. Ezalatt az uborkákat gondosan megtakarítottam, kicsit be is áztattam, mindkét végét levágtam, majd az egyik oldalát hosszában majdnem teljesen felvágtam, és ugyanezt a metszést a másik oldaláról, fordítva is megejtettem. Egy nagyobb méretű üveg (az enyém 5 literes volt), aljára behelyezem az összekötött kaprot és elkezdem rásorjázni az uborkákat, gyöngéden megszórva a sorokat fokhagymával. A tetejét a félbevágott zsömlékkel zártam és még maradt az üveg torkáig elég hely a későbbi felfutáshoz is.
Mire elkészültem vele, a felfőtt, sós lé szobahősre hűlt, ezzel nyakonöntöttem az ubikat, majd lefödve, napos helyre raktam. 3-4 nap alatt ropogósra kovászolódott, ekkor kivettem a léből őket, és műanyag dobozva helyeztem. Hűtőben, a saját levével felöntve, még akár 2-3 hétig is eláll. Nálunk addig nem maradt meg.
Megvitatjuk