Amióta vidéki gazdasszony lettem, szoknom kell a gondolatát annak, hogy nem ugorhatok ki akár az esti órákban egy közeli cukrászdába sütiért, ha megkívánom (minden bezár koradélután), és házhoz rendelni sem tudok, azon profán okból kifolyólag, mert ide, ahol már csak a madár jár, nem szállítanak még az ételfutárok sem.
Valamelyik este bukkantam egy gyors és minimál alapanyagot kívánó receptre, (ideális költözőknek), amit kissé átvariáltam és megsütöttem. Nem okozott csalódást, a tészta omlós és finom, bár nem kifejezetten gyerekbarát a benne rejlő cukormennyiség miatt., viszont édességszomjamat feltétlenül kielégítette. (legközelebb kipróbálom barna cukorral)
Hozzávalók:
- 20 deka liszt
- 2 pohár tejföl
- 30 deka cukor
- 1 tojás
- 8 deka kókusz reszelék
- 1 rúd vanília (1 zacskó jó minőségű vaníliás cukorral is helyettesíthető)
- fél csomag sütőpor
- 10 deka főzőcsoki az öntethez
A főzőcsoki kivételével az alapanyagokat egy keverőtálban fakanállal összedolgoztam, majd kivajazott-kilisztezett tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben, 160 fokon, 35-40 percig sütöttem, amint kiállta a tűpróbát, elkészült.
A csokimáz elkészítéséhez Ingridet hívtam telefonos segítségül: 2 evőkanál vízbe beletördeltem egy tábla étcsokit, közepes lángon kevergetve adagoltam hozzá még kb 2 kanál vízet, egy evőkanál olajat (hogy szép fényes legyen a máz) és ízlés szerinti cukormennyiséget. Ezzel a csokival nyakonöntöttem a sütit, majd miután megdermedt, rászórtam a tetejére egy lehelletnyi kókusz reszeléket.
Megvitatjuk